Pizzadeeg in 8 uur

Ingrediënten

  • 310 gram/ml water (62%)
  • 10 gram zeezout (2%)
  • 0.5 gram gedroogde gist (0.1%)
  • 500 gram sterke tarwebloem ” (min. 12% proteïne), bij voorkeur type “00”
  • Olijfolie

Bereidingsinstructies

  1. Combineer de ingrediënten: giet 320 gram lauw water in de kom van de keukenrobot. Voeg het fijne zeezout toe aan het water en roer of spoel het rond in de kom totdat het oplost. Voeg de gist toe en laat het een minuut rusten om te hydrateren, en draai het dan rond totdat het is opgelost. Voeg de bloem toe en meng het deeg in de keukenrobot gedurende een 5-tal minuten..
  2. Kneden en eerste rijs: neem het deeg uit de kom, dek het af en laat het 20 minuten rusten. Kneed het vervolgens ongeveer 30 seconden tot 1 minuut op een licht met bloem bestoven werkblad.
    Het deeg moet daarna heel glad zijn. Plaats de deegbal met de naad naar beneden in een licht geoliede deegkuip of -doos. Dek af met een goed sluitend deksel. Laat het deeg ongeveer 1 ½ uur op kamertemperatuur staan ​​voor de eerste rijs.
    Let op: Dit kan iets langer duren als uw kamer koud is.
  3. Vorm: bestrooi na de eerste rijzing een werkoppervlak met wat bloem. Haal het deeg met bebloemde handen voorzichtig uit de kuip en plaats het in een enigszins gelijkmatige vorm op het werkoppervlak. Bestuif de hele bovenkant van het deeg met bloem en verdeel het vervolgens in drie deegballen van 277 gram. Gebruik voor de nauwkeurigheid een pizzadeegschraper en een digitale weegschaal. Vorm elke bal tot een medium-strakke ronde, werk voorzichtig en zorg ervoor dat je het deeg niet scheurt.
  4. Tweede gisting: plaats de deegballen op een licht met bloem bestoven bakplaat of deegdoos, laat er ruimte tussen zodat ze kunnen uitzetten. Bestrooi de bovenkanten lichtjes met bloem, bedek ze met plasticfolie, een theedoek of een deksel en laat ze 4 tot 6 uur op kamertemperatuur rusten, of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  5. De pizza bakken: na de tweede gisting is het tijd om pizza te maken.
    Je kan het deeg eventueel nog even in de koelkast zetten als het nog te vroeg is om de pizza te bakken, maar vergeet niet om het deeg dan circa 1 uur voor het bakken op kamertemperatuur te laten komen.
Scroll naar boven