Detroit Style Pizza

Ingrediënten

  • 350g sterk broodmeel
  • 10g zout
  • 260g warm water
  • 3g gedroogde instant gist of 9g verse gist
  • 20g olijfolie, plus extra voor het inoliën van de metalen pan

Bereidingsinstructies

  1. Doe de bloem in een mengkom. Voeg in een andere kom de gist, het zout en de olie toe aan het water, meng dit door elkaar en giet het over de bloem.
  2. Mix het deeg met de keukenrobot op een lage tot gemiddelde snelheid gedurende 5 minuten, of tot alle ingrediënten volledig gecombineerd zijn en je een glad, zijdeachtig deeg hebt met een goede elasticiteit.
  3. Dek de kom af met plasticfolie of een doek en laat 2 tot 4 uur rijzen op het aanrecht op kamertemperatuur, of tot het deeg in omvang verdubbeld is.
    Als je er de voorkeur aan geeft om het deeg koud te laten rijzen, kun je het op dit punt maximaal 72 uur in de koelkast bewaren. Haal het deeg vervolgens uit de koelkast, ten minste een paar uur voordat je van plan bent om het te bereiden; laat het deeg weer op kamertemperatuur komen voordat je verdergaat met de volgende stappen.
  4. Smeer de bakvorm in met een dun laagje olijfolie. Zo zal de pizzakorst karamelliseren en krijgt de bodem een lekkere knapperigheid!
  5. Breng het deeg over in de pan en druk erop met je vingers, vorm en duw het deeg naar de hoeken van de pan. Het kan nodig zijn dit uitduwen een paar keer te herhalen met tussenpauzes van 30 minuten, waarbij je het deeg afdekt.
  6. Als het deeg de pan goed vult tot in de hoeken strooi je de helft van de kaas over het deeg.
    Je dekt de pan af en laat het deeg 30 minuten tot een uur rusten op kamertemperatuur.
  7. Zodra het deeg deze laatste rijspoging met de kaas heeft ondergaan, verwarm je de pizzaoven minstens 30 minuten voor tot een temperatuur van 450°C.
  8. Je voegt nu de rest van de toppings toe (de rest van de kaas, daarboven de pepperoni en tenslotte twee dikke strepen tomatensaus). Zorg ervoor dat je de kaas tot aan de buitenste randen strooit om een heerlijk knapperig resultaat te bekomen.
  9. Controleer of de oven op 450°C staat en draai dan de vlam naar de laagste stand. Plaats de pan aan de voorkant van je pizzaoven zodat zij niet te dicht bij de vlam staat. Sluit de ovendeur tijdens het bakken.
  10. Draai de pan in het begin om de paar minuten, zodat de bodem gelijkmatig bakt. Bak de pizza 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de korst en de grootte van de gebruikte pan.
Scroll naar boven