Deep Dish Pizza (Chicago Style Pizza)

Totale bereidingstijd: ca. 3 uur

    Ingrediënten voor de tomatensaus

    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 kleine ui, geraspt of gehakt
    • 1 eetlepel gedroogde oregano
    • 1/2 eetlepel gemalen chilipepervlokken (optioneel)
    • 2 tot 3 gepureerde knoflookteentjes
    • 1 groot blik tomaten
    • 2 eetlepels tomatenpuree

    Ingrediënten voor de topping

    • mozzarella, in plakjes gesneden
    • Pepperoni en/of pikante Italiaanse salami en/of chorizo en/of nduja
    • Geroosterde paprika in reepjes (optioneel)
    • Halve uiringen (optioneel)
    • Parmezaanse kaas

    Materiaal

    Maak bij voorkeur gebruik van een metalen pizzaschaal met een binnendiameter van ca. 20 cm of meer en een randhoogte van 4 à 5 cm.
    Eventueel kan je ook een (Spaanse) aardewerken kom gebruiken of een springvorm

    Bereidingsinstructies

    Bereiding van het deeg

    • Meng de gist in het water en voeg de suiker toe. Laat een kwartiertje staan.
    • Voeg vervolgens de olie toe.
    • Giet de bloem, het moutmeel of wijnsteenpoeder (indien gebruikt) en het zout in een mixerkom en meng.
    • Giet het water-oliemengsel langzaam bij de bloem en kneed een vijftal minuutjes.
    • Neem het deeg uit de mixerkom, breng het over in een licht ingeoliede kom en draai het om aan alle kanten.
      Laat het deeg anderhalf tot 2 uur rijzen op een warme plaats.
      Je kan het deeg ook langzaam laten rijzen in de koelkast als je pas de volgende dag verder wil gaan met de bereiding (als je het deeg de volgende dag uit de koelkast haalt, laat je het eerst een uurtje op kamertemperatuur bekomen).
    • Warm de oven voor op 230°C.
    • Druk je vuist in het gerezen deeg (zie fig. 1) en kneed het gedurende 2 à 3 minuten.
    • Smeer de pizzapan in met olijfolie en breng het deeg over in de pan.
      Duw het deeg uit, beginnend in het midden. Bedek ook de randen van de pizzapan met het deeg.
    • Bedek ook de randen van de pizzapan met het deeg. (zie fig. 2)
    • Zorg ervoor dat het mooi en strak in de pan past. Snijd het overtollige deeg van de randen af ​​met een klein mes. Bestrijk de bovenranden van het deeg met een beetje olijfolie, waardoor de korst een mooie glans krijgt.
    • Beleg de bodem heel ruim met mozarella (plakjes en/of geraspt), leg daarop een laag pepperoni/pikante salami/chorizo/nduja, of een combinatie van deze vleesvariëteiten (zie fig. 3 en 4), tenzij je een vegetarische versie bereidt.
    • Daarop komt een laagje geroosterde rode paprika, eventueel een laagje uiringen en tenslotte een laag tomatensaus.
    • Kruid met vers gesnipperde basilicum en oregano.
    • Werk af met parmezaanse kaas (schilfers en/of geraspt).
    • Plaats de pizzapan in de oven en bak de pizza gedurende 30 minuten op 230°C.
    • Neem de pan uit de oven en laat 5 minuten staan. Schep vervolgens de Chicago pizza uit de pan, versnijd en dien op.

    Bereiding van de tomatensaus:

    Verwarm de olijfolie in een middelgrote pan en voeg de geraspte ui, het zout, de oregano en de rode chilipepervlokken toe.
    Zodra de ui lichtbruin is, voeg je de knoflook, de tomaten uit blik en de tomatenpuree toe. Zet het vuur laag tot middelhoog en laat sudderen tot het stevig, geurig en dik is (ongeveer 30 minuten), of tot de hoeveelheid is verminderd. De saus moet dik zijn.
    Haal de pan van het vuur en zet ze opzij tot het klaar is voor gebruik.

    Scroll naar boven