Ongebruikt pizzadeeg hoeft niet verloren te zijn; je kan het deeg uitstekend invriezen. Met diepvriespizzadeeg maak je misschien niet zo’n lekkere pizza, maar het is een geweldige manier om deegoverschot te verwerken en je kunt genieten van ongelooflijke zelfgemaakte pizza zonder veel moeite!
Ingevroren deeg kan zelfs zo lekker zijn dat sommige mensen speciaal deeg maken om in te vriezen!
Wanneer vries je pizzadeeg in?
Er wordt aangeraden om het pizzadeeg in te vriezen nadat het gerezen is, of beter nog: voordat het deeg volledig gerezen is.
De beste tijd om je deeg in te vriezen is dus direct nadat je er balletjes van gevormd hebt.
Op die manier kan je vers deeg zoveel mogelijk nabootsen.
Als je deeg te ver is, kan je het “doorslaan”, d.w.z. de lucht eruit slaan en het deeg opnieuw opbollen.
Hoe ontdooi je ingevroren pizzadeeg?
Pizzadeeg moet uiteraard ontdooid worden voor het bakken.
Dat doe je niet in een microwave.
De dag voordat je de pizza zal bereiden, haal je het gewenste aantal pizzabolletjes uit de diepvriezer en laat die rustig ontdooien in de koelkast.
Je kan het ingevroren deeg ook ontdooien door het 8 tot 12 uur op kamertemperatuur te laten staan.
Zodra het deeg volledig is ontdooid, kun je je pizza’s gewoon vormen en bakken.
Wat heb je nodig om pizzadeeg in te vriezen?
Je kunt pizzadeegbolletjes samen invriezen in een deegkrat of een plastic doos. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in afzonderlijke hersluitbare zakjes doen. Dit is wellicht de handigste methode, maar je kunt de deegballen ook op een bakplaat leggen en ze bedekken met plasticfolie. Zorg er wel voor dat het plastic de lucht goed afsluit, maar toch niet te strak op de deegballen drukt.
Als de deegballetjes elkaar lichtjes raken, is dat niet geen probleem: als ze eenmaal bevroren zijn, kunnen ze immers gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en in hersluitbare zakjes worden verpakt.
Hoe lang blijft diepvriespizzadeeg goed?
Diepvriespizzadeeg kan gerust 3 maanden in de vriezer blijven. Daarna verliest het deeg zijn stevigheid, rekbaarheid en smaak.
Pizzadeeg invriezen – de beste manier
Doe je bevroren deegballetjes in een deegkrat of een afgesloten doos of leg de pizzaballetjes op een bakplaat die je afdekt met plasticfolie. Zorg ervoor dat het deeg luchtdicht is voordat je het in de vriezer legt.
- Als je deeg te veel gerezen is, maak dan nieuwe bolletjes en laat die 1 of 2 uur rijzen op kamertemperatuur voordat je ze invriest (houd het luchtdicht).
- Je kan het opnieuw opgebolde deeg ook in de koelkast zetten en de volgende dag invriezen (na ongeveer 12 tot 24 uur, idealiter dichter bij 24 uur).
- Zodra het deeg is diepgevroren is, kunnen de balletjes, als dat het geval is, van elkaar gescheiden worden en in afzonderlijke diepvrieszakjes worden gedaan om ze op die manier te bewaren (voordat ze weer in de vriezer worden gelegd). Je kunt de balletjes eventueel ook omwikkelen met plasticfolie.
- Wanneer je het bevroren deeg wilt gebruiken, haal je het een dag van tevoren uit de koelkast en laat je het de hele nacht ontdooien. Dit proces kan versneld worden door het op kamertemperatuur te laten ontdooien, maar er is een klein risico op overrijzing van het deeg.
- Als het deeg volledig ontdooid is, haal je het uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen voordat je de pizza vormt.
- Vorm en bak de pizza zoals je gewoon bent.