Traditionele pizza rossa met tomatenbasis
- Calabrese/pepperoni/diavola: tomatensaus, mozzarella, pepperoni/pikante salami, jalapeño, oregano
- Calzone: een pizza in de vorm van een halve maan waarvan de bodem toegevouwen is. De vulling zit hier tussenin.
- Caprese: pesto, tomaat, mozzarella, basilicum.
- Capricciosa: tomaat, mozzarella, artisjokken, zwarte olijven, ham, champignons.
- Carciofi: tomaat, mozzarella, artisjok.
- Frute di Mare: tomaat, mozzarella, vongole, garnalen, mosselen, inktvis, langoustine, peterselie.
- Funghi: tomaat, mozzarella, champignons.
- Napoli: tomaat, mozzarella, kappertjes, ansjovis.
- Marinara: knoflook, tomaat, olie, oregano, versgemalen peper.
- Parma: parmaham, mozzarella, rucola.
- Prosciutto: tomatensaus, mozzarella, ham , parmezaanse kaas.
- Quattro Formaggi (4 kazen): gorgonzola, mozzarella, pecorino, taleggio.
- Quattro Stagioni: champignons, ham, olijven, artisjokken, tomaten, basilicum.
- Romana: tomaat, mozzarella, ansjovis, oregano.
- Tonno: tonijn, rode ui, zwarte olijven, kappertjes.
Pizza bianca
Pizza bianca is een een witte pizza, een pizza zonder tomatensaus dus. Superlekker als variatie op de bekende, traditionele pizzasoorten die met tomatensaus worden gemaakt.
Als “witte saus” op je pizza kan je crème fraîche, zure room, ricotta of mascarpone gebruiken.
De mogelijke variaties zijn eindeloos.
Voorbeelden:
- Pizza bianca met mozzarella en parmaham
- Pizza bianca met brie en spek
- Pizza bianca met geitenkaas
- Pizza bianca met gegrilde aubergine en gorgonzola
- Pizza bianca met champignons, roquefort en rucola
- Pizza bianca met groene asperges en ham
- Pizza bianca met courgette, rode ui, feta en walnoot
Pizza al taglio

Pizza al taglio is de streetfood-variant van pizza, ontstaan in Rome. Hij wordt gebakken op grote rechthoekige platen, gesneden in lange stukken en (meestal) verkocht per gewicht.
De eenvoudigste soorten zijn pizza margherita, pizza bianca en pizza rossa (alleen tomatensaus).
Amerikaanse pizza
Amerika is een diverse en heerlijke smeltkroes – vooral als het om pizza gaat.
Van de dikke en luchtige vierkante stukken in Detroit-stijl tot de knapperige en klassieke New York-stijl, er is in het hele land een grote verscheidenheid aan pizza’s te ontdekken.
Hieronder vindt u de meest kenmerkende Amerikaanse pizzasoorten.
New York style pizza
De New York-style pizza is misschien wel de meest iconische Amerikaanse pizzavariant, gekenmerkt door zijn grote, dunne en knapperige korst.
De pizza wordt meestal geserveerd in grote plakken die kunnen worden gevouwen en onderweg gegeten. Pizza in New York-stijl wordt meestal gemaakt met een eenvoudige tomatensaus, mozzarella kaas en verschillende toppings, zoals pepperoni of champignons.
Deze pizza lijkt vrij goed op de Napolitaanse stijl pizza. Het grote verschil zit hem in de hoeveelheid kaas en de grootte.
Chicago style pizza (deep dish pizza)
De Chicago style pizza, ook wel bekend als deep-dish pizza, wordt gebakken in een ronde stalen “deep dish pan”, die de pizza zijn karakteristieke hoge rand geeft. Een deep dish pizza is in feite een combinatie van een traditionele pizza en een taart.
Dank zij die hoge rand is er voldoende ruimte voor grote hoeveelheden kaas en een dikke tomatensaus. De saus gaat dus over de toppings in plaats van er onder. Er wordt olie toegevoegd om de buitenkant van de korst om die een gebakken toets te geven.
Detroit style pizza
De Detroit style pizza is een combinatie van de Italiaanse “pizza al taglio” (plaatpizza) en de deep dish variant uit Chicago. De pizza heeft een dikke, knapperige, taaie korst. Hij wordt klaargemaakt in een grote vierkante of rechthoekige diepe bakplaat en wordt traditioneel tot aan de randen bedekt met mozzarella en/of Wisconsin-baksteenkaas, die karamelliseert tegen de hoge, zware rechthoekige pan.
St. Louis style pizza
De St. Louis style pizza is ook een populaire Amerikaanse pizzastijl, bekend om zijn dunne korst en vierkante vorm. Hij wordt meestal gemaakt met Provel-kaas, een mix van cheddar, Zwitserse kaas en provolone. De kaas heeft een romige, kleverige textuur en past goed bij de dunne korst.
New Haven style pizza
De New Haven style pizza, ook wel bekend als “apizza”, is een pizza met een dunne korst en een zachte textuur. Hij wordt traditioneel gemaakt met tomatensaus, mozzarella kaas en verse toppings. Deze stijl staat bekend om zijn eenvoud en ingrediënten van hoge kwaliteit, waardoor het een favoriet is onder pizzaliefhebbers die van traditioneel pizza maken houden.
California style pizza
California style pizza is een pizzavariant die de dunne New Yorkse en Italiaanse korst combineert met verse, lokale en soms exotische ingrediënten. California style pizza verlegt de grenzen van pizza-creativiteit, vooral als het om toppings gaat. De pizza wijkt af van het conventionele, u kunt unieke ingrediënten en combinaties verwachten (boerenkool, bieten, bloemkool, avocado’s, vijgen, geitenkaas, truffel, pâté, …).
Het doel is om te verrassen en een culinair avontuur aan te bieden dat verder gaat dan de gewone combinaties met tomatensaus en mozzarellakaas.