Tools

Precisieweegschaal

Een deeg dat langer rijst is smaakvoller. Maar voor een lange rijs is heel weinig gist nodig. Om die kleine hoeveelheden af te wegen heb je een precisieweegschaal nodig die het gewicht meet tot op 0.1 gram.

Deegschraper

Met een ronde siliconen deegkrabber schraap je alle deegresten uit een ronde kom.

Deegmes

Met een deegsteker kan je je werkblad en je pizzasteen weer schoon schrapen en snijd en portioneer je het deeg.

Deegspatel

Een deegspatel gebruik je om je pizzabollen uit de deegkrat te halen als ze gerezen zijn. Doordat hij flexibel is kom je makkelijk onder je deeg. 

Deegkrat

Deeg moet rijzen, vaak gedurende lange tijd. Hiervoor heb je een bak nodig waarin de pizzabollen de nodige ruimte hebben om te rijzen en je ook voldoende ruimte hebt om ze er makkelijk uit te halen met een deegspatel.
Een kleine deegkrat van 30x40cm past in elke koelkast en is voldoende groot voor 6 pizzabollen.

Pizzaschep

De pizzaschepgebruik je om je pizza op te pakken van het werkblad en op de pizzasteen van de oven te plaatsen.
Vaak wordt gebruikgemaakt van een geperforeerde pizzaschep, waardoor overtollige bloem of griesmeel door de gaten kan vallen alvorens de pizza in de oven wordt geschoven.
Zo kies je de juiste pizzaschep

Draaischep

De draaischep dient om de pizza in de oven te draaien en te verplaatsen, zodat de korst egaal kleurt. De draaischep wordt ook gebruikt om de pizza uit de oven te halen.

Pizzasnijder

Pizza snijden gaat het makkelijkst, als de pizza nét uit de oven komt. Gebruik hiervoor een boogvormig pizzames, een schaar of een pizzaroller.

Infrarood thermometer

De binnentemperatuur van een pizzaoven is niet zo belangrijk. Belangrijker is de temperatuur van de pizzasteen. Die moet circa 350 graden bedragen.
Een infrarood thermometer is daarvoor onontbeerlijk.

Houten serveerbord

Pizza wordt in principe op een houten bord geserveerd en in porties verdeeld.

Ovenborstel

Een pizzasteen vereist eigenlijk weinig onderhoud en schoonmaak. Je kan hoogstens een licht bevochtigde doek gebruiken om de steen af te kuisen. Gebruik in elk geval nooit water of afwasmiddel om vlekken te verwijderen. Een ovenborstel is handig om de steen tussen de bakbeurten door schoon te maken.
Verwijder aangekoekte etensresten achteraf met een schraper of ovenborstel en keer de steen om bij een volgende bakbeurt.

Scroll naar boven