Wat is nduja?
Nduja is een smeerworst gemaakt van varkensvlees en vrij zacht van structuur, maar door de pepers wel pittig van smaak.
De oorsprong van nduja was om kleine stukjes vlees te verwerken in een lekkere delicatesse. Varkensvet is een belangrijk ingrediënt en geeft de worst zijn smeuïge structuur.
Ze mogen dan niet één op één te vervangen zijn, toch is verse chorizo een prima vervanger voor nduja. Ook de sobrasada uit Mallorca is een vergelijkbare bereiding.
Je kan een zo zacht mogelijke chorizo kopen enhem fijnmalen in de keukenmachine met extra chilivlokken of -olie om hem zoveel mogelijk op nduja te laten lijken.

Zelf nduja bereiden
- 500g varkensgehakt
- 7g zout
- 10g suiker
- 5g paprikapoeder
- 3g gedroogde salie
- 2g zwarte peper
- 2g chilivlokken
- 2 tot 3 lookteentjes, gepureerd
- 3g geroosterd venkelzaad
- 10g rode wijnazijn